• 30°

Week in review: Test your nose for local news

1. While construction continues on an Interstate 85 interchange in the Old Beatty Ford Road area of southern Rowan County, talk has surfaced about the possibility of a new I-85 interchange in Rowan. Where would it be?
A. Between Peach Orchard and Julian roads
B. Between Webb and Peeler roads
C. Between the Yadkin River and Long Ferry Road
D. Between Exits 76 and 79 at McCanless Road and Correll Street in East Spencer

2. After years of battling diabetes and taking medications to control the disease, Tom McDaniel needs a kidney transplant, and his family is conducting a public search for a donor. McDaniel is well-known through his work with what city of Salisbury department?
A. Salisbury Transit
B. Fire Department
C. Parks and Recreation
D. Police Department

3. Meredith Williams, Myles Cannon and Ola Nwafor received Elizabeth Duncan Koontz Humanitarian Awards during an annual ceremony Thursday night at the Salisbury Civic Center. Who was Koontz?
A. A nationally recognized figure in education, civil rights and women’s rights
B. Longtime president of the American Red Cross
C. Longtime principal of Koontz Elementary School, which now bears her name
D. A longtime Salisbury merchant whose store in the old Dixonville community was a famous gathering place

4. The Rowan-Salisbury Board of Education has discussed establishing a career and technical education high school. It would cost an estimated $9 million to adapt an existing school for that purpose. What school does the board have in mind?
A. North Rowan High School
B. Henderson Independent High
C. Koontz Elementary
D. Knox Middle School

5. Why was N.C. Gov. Roy Cooper in Kannapolis on Tuesday?
A. To recognize A.L. Brown High School as one of the state’s five “Schools of the Future”
B. Appearing at the N.C. Research Campus, he announced a $400,000 NCWorks Local Innovation Fund grant for a Rowan-Cabarrus Community College program.
C. He joined Kannapolis city, Rowan County and Cabarrus County officials to turn over the first blades of dirt in a ceremonial groundbreaking for a new minor league baseball stadium.
D. He was on hand to announce the expansion of Duke University’s program at the Research Campus, meaning the addition of 230 jobs.

6. Salisbury’s Jim Taylor and his 23-year-old son, Khalil, recently spent considerable time in Taylor’s garage building something together out of wood. What?
A. A one-man glider
B. A sailboat
C. A Soapbox Derby car for Taylor’s grandson
D. A kayak

7. World War II veteran Bertha Harrison Dupre died in December and her unclaimed body was cremated in January, but she will be honored in a special way March 22. How?
A. She will be inducted into the N.C. Veterans Hall of Fame.
B. The VFW Post in Rockwell will be named in her honor.
C. Lyerly Street in Granite Quarry will be renamed Bertha H. Dupre Street.
D. A procession will carry her ashes from Rockwell to Salisbury, where a service with full military rites will take place at the National Cemetery.

8. A Superior Court judge recently ruled the N.C. General Assembly should not have asked voters to decide on constitutional amendments related to voter ID and limiting income tax rates in last November’s election. Which of the following statements is not true about Rowan County legislators’ reaction to the judge’s ruling that the voter-approved amendments are illegal?
A. Reps. Harry Warren, Julia Howard and Larry Pittman and Sen. Carl Ford all disagreed with the ruling and said it ignores the will of a majority of N.C. voters.
B. Warren and Pittman support the ruling.
C. Ford, a Republican, said he had expected the amendments to be struck down because Democrats always planned to tie up the issue in court.
D. Howard said the judge overstepped his authority.

9. Rowan-Cabarrus Community College, which already has a strong program for firefighter and emergency worker training, broke ground Monday for what related to that program?
A. A five-story training tower
B. A replica fire station for practicing faster departures and backing firetrucks into service bays
C. An air-pack recharging station
D. An obstacle course for rookie firefighters

10. Last Monday, Habitat for Humanity of Rowan County dedicated a house built through a collaboration of Catawba and Livingstone colleges. How many houses has Habitat for Humanity now built in Rowan?
A. 79
B. 129
C. 309
D. 439

Answers to news quiz

1. D
2. C
3. A
4. C
5. B
6. D
7. D
8. B
9. A
10. B

Comments

Crime

Blotter: Salisbury man charged for breaking into Salisbury high, getting juvenile to help

Nation/World

With virus aid in sight, Democrats debate filibuster changes

Local

City officials differ on how, what information should be released regarding viral K-9 officer video

High School

High school basketball: Carson girls are 3A champions

Lifestyle

High school, college sweethearts marry nearly 50 years later

Local

With jury trials set to resume, impact of COVID-19 on process looms

Legion baseball

Book explores life of Pfeiffer baseball coach Joe Ferebee

Education

Rowan-Salisbury Board of Education to receive update on competency-based education

Business

Biz Roundup: Kannapolis expects to see economic, housing growth continue in 2021

Business

A fixture of downtown Salisbury’s shopping scene, Caniche celebrates 15th anniversary this month

Local

Slate of new officers during local GOP convention; Rev. Jenkins becomes new chair

Landis

Landis officials narrow search for new manager to five candidates; expect decision within a month

Lifestyle

Together at last: High school, college sweethearts marry nearly 50 years later

Education

Rowan-Salisbury Schools sorts out transportation logistics in preparation for full-time return to classes

High School

Photo gallery: Carson goes undefeated, wins 3A state championship

Nation/World

Europe staggers as infectious variants power virus surge

Nation/World

Biden, Democrats prevail as Senate OKs $1.9 trillion virus relief bill

Nation/World

Senate Democrats strike deal on jobless aid, move relief bill closer to approval

News

Duke Life Flight pilot may have shut down wrong engine in fatal crash

News

Two NC counties get to participate in satellite internet pilot for students

Local

PETA protesters gather in front of police department

Coronavirus

UPDATED: Eight new COVID-19 deaths, 203 positives reported in county this week

Crime

Sheriff’s office: Two charged after suitcase of marijuana found in Jeep

Crime

Thomasville officer hospitalized after chase that started in Rowan County