• 46°

Week in review: Test your nose for local news

1. A procession from Rockwell to Salisbury and a funeral with full military rites at Salisbury National Cemetery provided a sendoff for military veteran Bertha Harrison Dupre on Friday morning. During World War II, Dupre served in the Army’s only all-black, all-female battalion whose main duties focused on what?
A. Food distribution out of Paris
B. Mail delivery in Europe
C. Laundry service for Allied officers
D. Breaking Nazi codes

2. Harold B. Jarrett American Legion Post 342 held a dinner Monday night to celebrate the American Legion’s 100th anniversary as a national organization. One of the evening’s guests was Mary Ellen McCombs. What is her connection to the American Legion?
A. A resident of Faith, she is president of the N.C. American Legion Women’s Auxiliary.
B. She is the first woman commander of the N.C. Department of the American Legion.
C. She was the first woman umpire in American Legion baseball in North Carolina.
D. She was the sister of Harold B. Jarrett, for whom the Salisbury post is named.

3. The Rowan Economic Development Commission says a site on Long Ferry Road is still in the running for an online retailer’s “e-commerce fulfillment center,” which could bring hundreds of jobs, a 700,000-square-foot building and a $55 million investment. What’s the name the EDC gave this potential business?
A. Project Operator
B. Project Systems Go
C. Project Flintstone
D. Project Kodiak

4. Vandals threw yellow paint on the Confederate statue in downtown Salisbury sometime Wednesday morning, bringing to mind that seven months earlier the 1909 statue also was vandalized. What happened to the statue in the first incident?
A. Its granite base was spray-painted.
B. A sheet was placed over the heads of Fame and her soldier.
C. White paint was thrown on the statue.
D. A blue mustache, made out of chicken wire and cardboard, was attached to the winged Fame.

5. According to a report from the Robert Wood Johnson Foundation and the University of Wisconsin Health Institute, Rowan County ranks 59th out of 100 N.C. counties for health outcomes. Which of the following statements is true about the county, based on that health report?
A. A higher percentage of adults 20 and older reported they were doing no leisure-time physical activity.
B. Rowan County is getting worse in adult obesity, with 33 percent of the population considered overweight.
C. 25 percent of the people in Rowan County carry no health insurance.
D. 35 percent of Rowan County’s adult population use some form of tobacco.

6. The town of Landis filed a lawsuit this past week against former Town Manager Reed Linn and Finance Officer Ginger Gibson for the misappropriation of funds. For now, the suit says Linn and Gibson each received unauthorized compensation in excess of how much?
A. $5,000
B. $15,000
C. $25,000
D. $45,000

7. By a 4-1 vote and despite a 470-name petition against it, the Rowan County Board of Commissioners approved Monday a rezoning — with some conditions — that will allow construction of a Dollar General store. Where will it be?
A. N.C. 152 and Organ Church Road
B. N.C. 152 and Old Concord Road
C. Organ Church Road and Old Beatty Ford Road
D. U.S. 52 and Sides Road

8. New York Air Brake gave city and county officials a tour Monday of its new 100,000-square foot facility, which houses the company’s Premtec Division, makers of hoses for freight and locomotive air brake control systems. Where is this new, larger plant?
A. Summit Corporate Center
B. Granite Quarry Industrial Park
C. Whitney Industrial Park
D. Martin Luther King Jr. Avenue near Klumac Road

9. Tammy Grinshpon, the daughter of Holocaust survivor Ela Weissberger, spoke recently at Temple Israel in Salisbury about her Jewish mother’s imprisonment at the Theresienstadt concentration camp. What country is Weissberger originally from?
A. Czechoslovakia
B. Hungary
C. Germany
D. Poland

10. Rick Travis, 66, went out for a run the afternoon of Feb. 11 and hasn’t been seen since, despite a massive manhunt in the days after his disappearance. A Silver Alert was not issued. Why?
A. He is not old enough.
B. He went missing on foot and not in a vehicle, while suffering from dementia or Alzheimer’s disease
C. Rowan County is not part of the Silver Alert network.
D. A reward has been offered for help in finding him.

 

Answers to news quiz:

1. B
2. D
3. D
4. C
5. B
6. C
7. A
8. A
9. A
10. B

Comments

Local

Lane, ramp closures scheduled for I-85 in Salisbury

Crime

Blotter: March 8

Ask Us

Ask Us: How can homebound seniors be vaccinated?

Local

Political Notebook: Interim health director to talk COVID-19 at county Democrats breakfast

Local

‘Their names liveth forevermore:’ Officials dedicate Fire Station No. 6 to fallen firefighters Monroe, Isler

Crime

Blotter: Salisbury man charged for breaking into Salisbury High, getting juvenile to help

Nation/World

With virus aid in sight, Democrats debate filibuster changes

Local

City officials differ on how, what information should be released regarding viral K-9 officer video

High School

High school basketball: Carson girls are 3A champions

Lifestyle

High school, college sweethearts marry nearly 50 years later

Local

With jury trials set to resume, impact of COVID-19 on process looms

Legion baseball

Book explores life of Pfeiffer baseball coach Joe Ferebee

Education

Rowan-Salisbury Board of Education to receive update on competency-based education

Business

Biz Roundup: Kannapolis expects to see economic, housing growth continue in 2021

Business

A fixture of downtown Salisbury’s shopping scene, Caniche celebrates 15th anniversary this month

Local

Slate of new officers during local GOP convention; Rev. Jenkins becomes new chair

Landis

Landis officials narrow search for new manager to five candidates; expect decision within a month

Lifestyle

Together at last: High school, college sweethearts marry nearly 50 years later

Education

Rowan-Salisbury Schools sorts out transportation logistics in preparation for full-time return to classes

High School

Photo gallery: Carson goes undefeated, wins 3A state championship

Nation/World

Europe staggers as infectious variants power virus surge

Nation/World

Biden, Democrats prevail as Senate OKs $1.9 trillion virus relief bill

Nation/World

Senate Democrats strike deal on jobless aid, move relief bill closer to approval

News

Duke Life Flight pilot may have shut down wrong engine in fatal crash