• 73°

Week in review: Test your nose for local news

1. By a unanimous vote Wednesday, the Rowan-Salisbury Board of Education decided to end discussion about closing North Rowan High School until what happens?
A. A referendum on a $72 million bond package is held in 2020 for building schools
B. A consulting firm does an inventory of schools in the system and affixes an annual price tag per student for keeping them maintained and operating
C. A Charlotte architect can evaluate the North Rowan High property to determine how it could be modified to serve its lower enrollment more efficiently
D. A countywide redistricting plan is implemented — something that won’t happen until at least 2020-21

2. As the Board of Education has discussed school consolidation scenarios, which three Rowan County municipalities have passed resolutions reflecting their disapproval of closing schools in their communities?
A. Cleveland, Salisbury and Rockwell
B. Spencer, Faith and Landis
C. Salisbury, Granite Quarry and China Grove
D. Kannapolis, Salisbury and East Spencer

3. Andrew Smith, chief strategy officer for Rowan-Salisbury Schools, reported at the school board retreat Wednesday on how many responses were gathered on school consolidation plans. From five community-input sessions, 11 days of online surveying and emails, roughly how many opinions or observations were received?
A. 575
B. 1,100
C. 1,700
D. 2,700

4. Joe and Donna Teeter became the first people to write a check toward Rowan County’s legal fees in a federal lawsuit about prayer, which the county lost. With their $100 check, the couple included a CD that they say shows what?
A. A tour of the U.S. Capitol proving there are weekly church services in the building, dating back to when Thomas Jefferson was president
B. The swearing-in ceremonies for the 10 past presidents showing that each president put his hand on the Bible and said, “So help me God”
C. A first-grade class reciting the Pledge of Allegiance with the words, “one nation under God”
D. How many government buildings in the region have the words “In God We Trust” on them, including the Rowan County Administrative Building

5. A Brownfields grant application is being made to the U.S. Environmental Protection Agency for the former Kesler Mill site at 423 N. Martin Luther King Jr. Ave. The mill’s demolition in 2009 left behind large piles of debris with asbestos and soil contamination. With the grant application, what cleanup method seems to be preferred?
A. Burying the debris and trucking in fill material
B. Eliminating the asbestos problem and burning what’s left
C. Removing contaminated soil to a landfill and also removing and disposing of the debris
D. Capping the site by putting a 2-inch layer of clean soil over the contaminated part

6. South Rowan High School’s Janiya Downs scored the 2,000th point in her basketball career this past week, a milestone reached by only three other women in Rowan County history. Where does Downs intend to play college basketball?
A. Florida State
B. Catawba
C. Wake Forest
D. UNC-Greensboro

7. One of the first pieces of legislation state Rep. Harry Warren, R-Rowan, plans to sponsor in the current legislative session aims at getting rid of what in North Carolina?
A. Offshore drilling for oil
B. Coal ash ponds
C. Single-use plastics
D. Billboards

8. So far only the Rowan County Board of Elections and Veterans Services have moved to the county-owned West End Plaza, which is the former Salisbury Mall. The county also uses the former JC Penney store at the mall as an events center. Which of these services could be next to move to West End Plaza?
A, Rowan County EMS
B. Rowan County Department of Social Services
C. Rowan County Health Department
D. Rowan County Cooperative Extension

9. Which high schools were winners of the Rowan County Swimming Championships held Wednesday at J.F. Hurley Family YMCA?
A. South Rowan boys; Salisbury girls
B. Carson boys; East Rowan girls
C. West Rowan boys; North Rowan girls
D. Salisbury boys; South Rowan girls

10. This past week, Rufty-Holmes Senior Center celebrated the completion of renovations to what?
A. Pool annex
B. Outside gazebo
C. Activity room that includes a pool table
D. Kitchen

 

ANSWERS

1. D
2. B
3. D
4. A
5. C
6. B
7. C
8. D
9. A
10. A

Comments

Nation/World

$1 trillion infrastructure plan clears Senate hurdle

College

College-bound North Carolina football player shot to death

Legion baseball

American Legion baseball: Rowan bounces back behind Schenck, reaches semifinals today

Education

Johnson C. Smith, Pfeiffer universities among latest to pay off student debts

Kannapolis

American Legion baseball: Kannapolis ends season

Business

Evictions looming as Congress refuses to extend ban that expires today

Coronavirus

Panthers linebacker Perryman will wear mask, won’t get vaccinated

Crime

Kannapolis man gets 180 months in prison after $100,000 worth of narcotics found in his apartment

Crime

New court date set for county commissioner’s driving while impaired case

Crime

Man arrested for pair of Salisbury convenience store robberies

Coronavirus

Governor changes course on masks amid worsening trends from delta variant

Coronavirus

Vaccination rules for federal workers toughened

Local

Mayor Alexander joins coalition of NC mayors urging passage of bipartisan infrastructure package

Local

New forklift’s arrival ‘a joyous moment’ for Rowan Helping Ministries

Local

Quotes of the week

East Spencer

Spencer, East Spencer hosting joint National Night Out

Business

Backcountry and Beyond prepares for move to downtown Salisbury

Education

Kannapolis City Schools will ‘strongly recommend,’ not require masks

Business

Ahold Delhaize hopes to add 100 new employees at Salisbury distribution center

Local

Cooler weather on the horizon for Rowan after heat wave

Crime

Blotter: July 29

Local

Downtown residents, business owners say noisy construction is A-OK, sign of progress to come

Business

County unemployment rises in June, positive job growth seen in leisure and hospitality sector

Local

NC poet laureate will speak during historical marker celebration, talks about life, race