• 64°

Week in review: Test your nose for local news

1. On Tuesday, the Salisbury City Council unanimously passed a resolution condemning the 1906 lynchings here of three back sharecroppers, who were being held in the murder of a family in their farmhouse. What was the formal name of this resolution?
A. Action in Faith and Justice Resolution
B. Resolution of Reconciliation
C. Harmony and Light Proclamation
D. Resolution of Non-Acceptance

2. In passing the resolution related to the 1906 lynchings and condemning “all acts of violence and racial terrorism perpetuated against African-Americans from which they were not rightfully protected during the Jim Crow era,” the City Council stopped short of establishing an Equity Commission, wanting to discuss that further. As proposed, how many members would such a commission have?
A. Three
B. Five
C. Eight
D. 12

3. The prolonged federal shutdown that began in December caused the director of a Rowan County nonprofit agency to solicit money from three donors so her organization could keep operating at least through the end of this month. Whose government reimbursements have been delayed leading to this action?
A. Hornets Nest Council of the Girl Scouts
B. Salisbury National Cemetery
C. Families First
D. Family Crisis Council

4. The federal shutdown also has stalled a group’s application for a Brownfields grant through the Environmental Protection Agency. What project is the grant being sought for?
A. To clean up the former Cannon Mills Plant No. 7 site in the Park Avenue neighborhood
B. To clean up the former Paul Laurence Dunbar Center in East Spencer
C. To remove old fuel tanks at Mid-Carolina Regional Airport
D. To remove hazardous waste materials at the former Celanese plant

5. Students in Rowan-Salisbury Schools will have a new way of making up days lost to bad weather, thanks to a program approved last week by the school board. What is the name of the program allowing students to complete coursework from home when schools are closed?
A. Online Classroom
B. eLearning
C. Student App
D. Teacher, Teacher

6. Phyllis Loflin-Kluttz will retire Jan. 31, wrapping up her 20 years as what?
A. Executive director of Prevent Child Abuse Rowan
B. Manager of the local Employment Security Commission
C. Coordinator for Salisbury-Rowan Senior Games & SilverArts
D. President of the Rowan County YMCA board of directors

7. An arborist found that a stately tree on the grounds of St. Luke’s Episcopal Church in Salisbury had been damaged in a hurricane and that a growing fungus and its weakened limbs would make its survival impossible. A crew started removing the tree last week. What kind of tree was it?
A. Elm
B. Pin oak
C. Willow oak
D. Maple

8. According to a recent report, what Rowan County facility has grown to where in 2018 it accounted for 795 local jobs, $40.9 million in personal income through salaries, and $4.4 million in state and local taxes paid?
A. Dan Nicholas Park
B. Lazy 5 Ranch
C. N.C. Transportation Museum
D. Mid-Carolina Regional Airport

9. Hugh and Judy Martin have become friends in recent years with a bird that lives in the wilds around their Poole Road tree farm. What kind of bird is it?
A. Turkey
B. Red-tailed hawk
C. Owl
D. Peacock

10. Rowan-Salisbury Schools Superintendent Lynn Moody said planning for this is like playing with jello — “you punch in one thing and something else punches out.” What was she talking about?
A. Planning for school redistricting
B. Deciding on which schools to close
C. Deciding on destinations for school field trips
D. Coming up with a calendar for the school year

 

ANSWERS

1. B
2. C
3. D
4. B
5. B
6. C
7. C
8. D
9. D
10. A

Comments

Crime

Blotter: Man brandishes AR-15, runs over motorcycle at Rockwell-area gas station

Crime

Salisbury man charged with exploitation of minor

Crime

Road rage incident results in assault charges

Local

Dukeville lead testing results trickle in, more participation needed

Education

Faith Academy interviewing staff, preparing site for fall opening

News

Volunteers work around obstacles, alter procedures to offer free tax services to those in need

Education

Education shoutouts

Local

Retired Marine gets recognition for toy collection efforts

Local

March issue of Salisbury the Magazine is now available

Education

Five get Dunbar School Heritage Scholarships

Education

Education briefs: Salisbury Academy fourth-graders think big as inventors

Education

Bakari Sellers keynote speaker at Livingstone College Founder’s Day program

Nation/World

Biden aims to distribute masks to millions in ‘equity’ push

Nation/World

Chief: Capitol Police were warned of violence before riot

Nation/World

GOP rallies solidly against Democrats’ virus relief package

Nation/World

FDA says single-dose shot from Johnson & Johnson prevents severe COVID

High School

Coaches, lawmakers react to governor’s order expanding sporting event capacity

Coronavirus

Three new COVID-19 deaths, positives remain below triple digits

BREAKING NEWS

Gov. Cooper announces end to curfew, changes to restrictions affecting bars, high school sports

Crime

Blotter: Two charged after call about package

Crime

Salisbury Police investigating two shootings

Crime

Chase involving Kernersville man ends in woods behind Carson High School

News Main

North Rowan girls end season with playoff loss to Murphy

Education

Rowan-Salisbury EC department plunges in place after raising $1,300 for Special Olympics