• 54°

Week in review: Test your nose for local news

1. Talking about resolutions for the new year, this public official in Rowan County said he or she has a single resolution each year. “I have a sticky note in my office, and it just has two words on it. It just says, ‘Do better.’ … I just want to do better. I think we could all do better.” Who said this?
A. Rowan County Commissioner Judy Klusman
B. Rowan County Commissioner Craig Pierce
C. Granite Quarry Mayor Bill Feather
D. Salisbury City Councilwoman Tamara Sheffield

2. Which of these statements is not true about opioids in Rowan County?
A. As of December, Rowan had dropped out of the top 10 counties in the state with opioid addiction and overdose problems.
B. The number of emergency room visits for opioid overdoses at Novant Health Rowan are down, compared to 2017.
C. The number of people admitted to Novant Health Rowan for fentanyl use is down.
D. The number of people being admitted to the emergency room for heroin use has decreased.

3. Sure, 2018 was one of the wettest years on record in Rowan County with 65.26 inches of precipitation. But the year actually came in third overall. What year was first in rainfall with 70.69 inches?
A. 1929
B. 1943
C. 1986
D. 1995

4. In the end, the U.S. 4th Circuit Court of Appeals declared the Rowan County Board of Commissioners’ prayer practices unconstitutional, so the county now faces having to pay as much as $500,000 in attorney fees for the prevailing party, three Rowan County residents. To whom will the county be paying the other side’s legal fees?
A. National Center for Life and Liberty
B. Americans for Democratic Actions
C. American Civil Liberties Union
D. Christian Coalition

5. Alex Clark and his wife, Alisha Byrd-Clark, who together founded Gemstones Academy and COMPASS, were presented with keys to the city of Salisbury last week. What do their nonprofit organizations do?
A. Work with youths, particularly those at-risk
B. Provide mobile soup kitchens to feed the needy
C. Provide adult senior day care and programs for the elderly
D. Bring literacy programs to local churches

6. Former Salisbury police officer L.C. Underwood died of natural causes Dec. 30 while serving a life sentence for the 1993 murder of Viktor Gunnarsson, whose body was dumped in the mountains off the Blue Ridge Parkway. Though he was never charged, Gunnarsson was a prime suspect in what crime that made international headlines?
A. The assassination of Egypt’s Anwar Sadat
B. The killing of a Norwegian diplomat
C. A conspiracy to assassinate Moammar Khadafy
D. The assassination of Swedish Prime Minister Olof Palme

7. Jenny Lee was chosen as one of the Salisbury Post’s “10 to watch” in 2019. What is Lee’s job?
A. A Salisbury native, she’s the reigning Miss North Carolina.
B. Human resource specialist for the city
C. Rowan County planner
D. Executive director of Rowan County United Way

8. Knollwood Elementary School fourth-graders recently took a trip to the mountains of North Carolina. Which of these places was not on the students’ itinerary?
A. Biltmore Estate in Asheville
B. Chimney Rock
C. Linville Caverns
D. Grandfather Mountain’s Swinging Bridge

9. The Salisbury City Council decided Wednesday that it will set aside a period for public comment at what portion of its meetings?
A. Near the 6 p.m. start
B. At the end of the agenda
C. In the middle of a meeting, right before the first break
D. A time for public comment will now be allowed only at council work sessions, not at the regular first and third Tuesday meetings.

10. Bradley Justice of Durham was in Spencer last week to help plan an important milestone celebration for the Barbie doll at the N.C. Museum of Dolls, Toys & Miniatures. Come March 9, Barbie will be how old?
A. 40
B. 50
C. 60
D. 75

ANSWERS:

1. D
2. C
3. A
4. C
5. A
6. D
7. D
8. B
9. A
10. C

Comments

Local

County manager outlines projections for the upcoming fiscal year budget, suggests uses for stimulus money

Business

Miami-based Browns Athletic Apparel opens second screen printing location in Salisbury

News

At funeral, fallen Watauga deputies remembered as ‘heroes’

Coronavirus

COVID-19 cluster identified at Granite Quarry Elementary

Coronavirus

More than half of North Carolinians have now taken at least one vaccine shot

Local

City hopes to cover expenses in 2021-22 budget with surplus revenue generated this year

Local

Fallen tree proves to be a blessing for local nonprofit Happy Roots

Local

Quotes of the week

Coronavirus

Health department drops quarantine time from 14 to 10 days

High School

High school football: Hornets pour it on in second half to claim state championship

Crime

Blotter: More than $100,000 in property reported stolen from Old Beatty Ford Road site

Local

City fights invasive beetles by injecting trees with insecticide

Local

City names downtown recipients for federal Parks Service grant

China Grove

China Grove Town Council weighs 2021-22 budget priorities, supports buying body cameras

Education

Educators reflect on Teacher Appreciation Week

Education

Livingstone College wins $30,000 Home Depot grant

Education

Shoutouts

News

Shield-A-Badge With Prayer program enters 26th year, accepting volunteers to pair with officers

Education

COVID-19 infection, quarantine numbers in Rowan-Salisbury Schools reach new highs

High School

High school football: Offensive line came together for Hornets, who play for state title tonight

Local

Pro baseball: White makes pro debut and says, ‘It felt amazing to be out there’

Education

West Rowan Middle eighth grader wins investment writing contest

Local

YSUP Rowan invites agencies to participate in youth-focused training

Nation/World

US backs waiving intellectual property rules on vaccines