• 64°

Week in review: Test your nose for local news

1. The exhibit “Locomotion: Railroads and the Making of Atlanta” opened this month at the Atlanta History Center. A featured locomotive is an 1856 steam engine that underwent a 16-month restoration at the N.C. Transportation Museum in Spencer. What is the name of that locomotive?
A. The Carolinian
B. The Georgian
C. The Alabaman
D. The Texas

2. Three Rivers Land Trust (formerly LandTrust for Central North Carolina) recently received a $100,000 grant toward its continuing effort to conserve 4,700 acres and 76 miles of shoreline along the Yadkin River. The grant came from what organization?
A. National Wild Turkey Association
B. Waterfowl Hunting Conservation Association
C. National Rifle Association
D. The National Riverkeepers

3. The Forum in Salisbury was home for a Thanksgiving 5K Run/Walk. What is the name for this traditional run?
A. Turkey Trot
B. Giving Gallop
C. Sweet Potato Pie
D. The Butterball

4. The euthanasia rate has dropped more than 70 percent at the Rowan County Animal Shelter, and the shelter is nearing a milestone for itself in which it will have gone how long without euthanizing an adoptable dog or cat?
A. 60 days
B. 90 days
C. 180 days
D. A year

5. The Salisbury City Council approved the demolition of a long-vacant building at 403 N. Main St. so it can be replaced by what?
A. A new Sharonview Federal Credit Union
B. A new Koco Java
C. A new Sheetz
D. An expansion of Wallace & Graham attorneys

6. Black Friday was a big sales promotion day across the country, but Saturday also carried a name and was looked forward to by Rowan County retailers. What’s the name given to the Saturday after Black Friday?
A. Blacker Saturday
B. White Saturday
C. Small Business Saturday
D. Sale-Along Saturday

7. Terry Gladden of Salisbury won a $1 million prize on a N.C. Education Lottery scratch-off ticket. What was the name of the lottery game Gladden played?
A. Platinum Payout
B. Colossal Cash
C. Diamond Dazzler
D. Lucky for Life

8. City of Salisbury tax bills went out this year with the wrong property tax rate. In June, the City Council passed a budget calling for a rate of 71.96 cents per $100 valuation, but some 22,000 property owners received a bill showing 71.69 cents per $100 valuation. How did the City Council decide to correct the clerical error?
A. It rescinded the rate approved in June and went with 71.69 cents per $100.
B. It will add the extra dollars people would have owed to next year’s tax bill, while waiving interest and penalties.
C. It will ask the Rowan County Tax Collector’s Office to send out separate tax statements to collect the roughly $70,000 outstanding.
D. It will go into next year’s budget sessions knowing it must add 0.0027 cents to the tax rate from the beginning.

9. Something was recently unearthed at the former Dunbar Center in East Spencer. What?
A. An array of Native American arrowheads
B. The original sign to Dunbar High School
C. Underground fuel tanks
D. Several graves from a forgotten family cemetery

10. Last Sunday, a Salisbury derailment of three locomotives for Norfolk Southern Railway led to a minor leak of diesel fuel. Where was the derailment?
A. A hundred yards west of the Jake Alexander Boulevard crossing at Woodleaf Lanes
B. Just east of the North Main Street crossing
C. Not far from the Sherwin Williams paint store off West Innes Street
D. South of the former Ice House off West Horah Street

 

Answers:

1. D

2. A

3. D

4. D

5. A

6. C

7. B

8. B

9. C

10. C

Comments

BREAKING NEWS

Essie Mae Kiser Foxx appeal denied, charter revoked

Coronavirus

29 new positives, no new COVID-19 deaths reported

Crime

Blotter: Woman charged with drug crimes

News

Nesting no more: Eagles appear to have moved on from Duke’s Buck Station

Business

The Smoke Pit leaving downtown Salisbury for standalone building on Faith Road

Education

Shoutouts

High School

High school football: Hornets’ Gaither set the tone against West

Local

Salisbury to show off new fire station

Education

Livingstone College to host virtual Big Read events this month

Local

City makes some appointments to local boards, holds off on others to seek women, appointees of color

Education

Education briefs: RCCC instructor honored by Occupational Therapy Association

Local

Second quarter financial update shows promising outlook for city’s budget

Columnists

Genia Woods: Let’s talk about good news in Salisbury

Local

City attorney will gather more information for Salisbury nondiscrimination ordinance

Education

North Hills planning to hold May fundraiser in person

East Spencer

Developers aim to transform former Dunbar School site into multi-purpose community development

Education

Knox student organizing event to get community cycling

Education

Decision on Essie Mae charter appeal expected Thursday

Nation/World

House passes sweeping voting rights bill over GOP opposition

Nation/World

Police uncover ‘possible plot’ by militia to breach Capitol

Nation/World

States rapidly expanding vaccine access as supplies surge

News

North Carolina Gov. Roy Cooper receives COVID-19 vaccine

News

North Carolina health officials urge schools to reopen

Crime

In letter, PETA criticizes Salisbury Police for K-9 video