• 48°

Week in review: Test your nose for local news

A weekly quiz on local news.

1. Before renovations begin at the Empire Hotel, a master lease for the project between the developer and the city and historic landmark designations must be approved by whom?
A. State Historic Preservation Office
B. Local Government Commission
C. N.C. Department of Labor
D. N.C. Department of Revenue

2. Livingstone College received a $500,000 grant from the U.S. Park Service to rehabilitate its library. For what famous American is the library named?
A. Andrew Carnegie
B. Booker T. Washington
C. George Washington Carver
D. Frederick Douglass

3. State-mandated salary increases in some school positions have put in limbo the Rowan-Salisbury Board of Education’s plans to do what?
A. Put school resource officers in elementary schools
B. Build two additions at Southeast Middle School
C. Replace the track at East Rowan High
D. Build a new Knox Middle School

4. The Salisbury Fire Department responded to reports of an explosion Tuesday night at Mystik Mart on South Main Street. What prompted that call?
A. A tanker delivering fuel released fumes that led to a flash fire
B. A customer’s car crashed into the front of the store when a driver mistakenly put her car in “drive” instead of “reverse”
C. Kids playing with leftover firecrackers from July Fourth launched three skyrockets just behind the store
D. Methane gas from the city’s sewer was ignited by a tossed cigarette butt that was still lit

5. Rowan County’s unemployment rate went down in July, compared to June, and is now at 4 percent. Which of the following statements is true?
A. Rowan’s unemployment rate is lower than in the five counties around it
B. Rowan’s rate is higher than in the five counties around it
C. Rowan’s rate is higher than the state average
D. Rowan’s rate for July was higher than a year ago.

6. For nine consecutive years, the amount of tourism money spent in Rowan County has increased. In round numbers, what did visitors spend here in 2017?
A. $39 million
B. $98 million
C. $175 million
D. $334 million

7. In the garage at his Salisbury home, John Wagoner spent years building a model railroad layout that includes many structures from his boyhood spent where in North Carolina?
A. Jonesville
B. Pfafftown
C. Germanton
D. Sophia

8. In the past 10 years of volunteering for the “Stay at Home” mission at Nazareth Child & Family Connection, Alex and Katie Hiatt noticed a glaring need for the children who come in and out of Nazareth’s care. The couple set a six-month goal of providing what for the children?
A. Laptops
B. Cellphones
C. Dorm-room refrigerators
D. Luggage

9. President Donald Trump’s appearance in Charlotte Friday had the underlying purpose of raising campaign funds for what congressional candidate?
A. U.S. Rep. Ted Budd, R-N.C.
B. U.S. Rep. Richard Hudson, R-N.C.
C. U.S. Rep. Virginia Foxx, R-N.C.
D. U.S. Sen. Richard Burr, R-N.C.

10. Shane Pierce, who calls his business Abstract Dissent, has donated something to North Rowan Elementary School. What is it that students see very day?
A. An oversized poster depicting Dr. Martin Luther King Jr. giving his “I Have a Dream” speech
B. A one-minute, continuous loop video outlining three positive gestures a student can make every day
C. A cafeteria mural featuring a steam engine and encouraging students to believe in themselves
D. A sculpture showing a student and teacher walking hand-in-hand

ANSWERS:

1. B
2. A
3. A
4. A
5. B
6. C
7. C
8. D
9. A
10. C

Comments

News

Racial bias ‘deeply entrenched’ in report critical of Apex Police Department

Nation/World

US bombs facilities in Syria used by Iran-backed militia

Elections

City council again dismisses idea of adding new member, focus now on recommendation to delay elections

Business

‘Let’s make some money:’ Loosened restrictions praised by bar owners, baseball team

High School

Salisbury High bucks historical trend in dominant shutout of West Rowan

Enochville

Garage declared total loss after Enochville fire

Crime

Cooper, N.C. prison officials agree to release 3,500 inmates

Coronavirus

Two more COVID-19 deaths reported in Rowan, six for the week

Crime

Blotter: Man brandishes AR-15, runs over motorcycle at Rockwell-area gas station

Crime

Salisbury man charged with exploitation of minor

Crime

Road rage incident results in assault charges

Local

Dukeville lead testing results trickle in, more participation needed

Education

Faith Academy interviewing staff, preparing site for fall opening

News

Volunteers work around obstacles, alter procedures to offer free tax services to those in need

Education

Education shoutouts

Local

Retired Marine gets recognition for toy collection efforts

Local

March issue of Salisbury the Magazine is now available

Education

Five get Dunbar School Heritage Scholarships

Education

Education briefs: Salisbury Academy fourth-graders think big as inventors

Education

Bakari Sellers keynote speaker at Livingstone College Founder’s Day program

Nation/World

Biden aims to distribute masks to millions in ‘equity’ push

Nation/World

Chief: Capitol Police were warned of violence before riot

Nation/World

GOP rallies solidly against Democrats’ virus relief package

Nation/World

FDA says single-dose shot from Johnson & Johnson prevents severe COVID