• 45°

What is your drug IQ? Take this National Drug & Alcohol IQ Challenge

Editor’s note: Today marks the end of the National Drug and Alcohol Facts Week (Jan. 22-28). So the regular Salisbury Post local news quiz takes a week’s vacation. In its place is a 12-question 2018 National Drug & Alcohol IQ Challenge to test what you know or don’t know about substance abuse. For more information about drugs and drug abuse, visit www.drugabuse.gov or call 1-877-643-2644.

1. The term “dabbing” refers to smoking extracts from what drug?

A. Marijuana
B. K2/Spice
C. Cocaine
D. Methamphetamine

2. What drug has been shown to promote the spread of HIV?

A. Adderall
B. Marijuana
C. Cocaine
D. Aspirin

3. Which of these is a symptom of alcohol overdose?

A. Irregular breathing
B. Confusion
C. Vomiting
D. All of the above

4. Most e-cigarettes contain four components. Name the one they do not have.

A. A cartridge or reservoir, which holds a liquid solution
B. A heating element (atomizer)
C. A power source (like a battery)
D. A mouthpiece
E. A mouth shield that protects your lungs from possible harm

5. There have been lots of news reports lately about people overdosing on prescription pain relievers, known as opioids. How many people died in the United States in 2015 from pain reliever overdoses?

A. 2,458
B. 11,702
C. 22,598
D. 104,096

6. The brain is particularly vulnerable to damage from alcohol while it is still developing. Until about what age does the brain continue to develop?

A. Until around age 18
B. Well into the 20s
C. Around age 35
D. Until around age 1

7. Some synthetic drugs are illegally made in laboratories. Check all the drugs below that are synthetics.

A. K2/Spice
B. Bath salts
C. Fentanyl
D. MDMA (Molly or Ecstasy)
E. All of the above

8. True or false: Most high school seniors have tried marijuana.

A. True
B. False

9. How does alcohol affect the teenage brain in the short term? Choose all the answers that are correct.

A. It compromises decision-making and the ability to recognize danger
B. It acts to increase attention and focus
C. It improves memory
D. It improves vision when consumed in small amounts

10. About how many people age 16 and older say they have driven after taking illicit drugs?

A. 40,000
B. 1.9 million
C. 4 million
D. 12 million

11. Prescription stimulants, like the ones used to treat ADHD, act on what kind of chemicals in the brain?

A. Hydrogen and nitrogen
B. Phosphorous
C. Norepinephrine and dopamine
D. Calcium

12. NIDA scientists are coordinating a large study with more than 10,000 young people to find out how things like drugs, social experiences, sports injuries, accidents and other factors affect the brain. It is called the ABCD Study. ABCD stands for what?

A. Analysis of Basic Childhood Discipline
B. A big Childhood Data Grab
C. Assessment of Behavior, Children and Drugs
D. Adolescent Brain Cognitive Development

 

 

 


Answers

1. A.
2. C.
3. D.
4. E.
5. C.
6. B.
7. E.
8. B.
9. A.
10. D.
11. C.
12. D.

Comments

BREAKING NEWS

District attorney won’t bring charges against former Salisbury officer depicted in K-9 video

Coronavirus

Cooper plans to lift gathering, distancing limits by June 1

Crime

Convicted sex offender charged with having child pornography

Crime

Rowan County woman faces drug crimes for gas station incident

Crime

Blotter: Thousands of dollars in lumber taken from Newsome Road house

Local

Locals react to Chauvin verdict, reflect on work still to do

Business

‘Believe me, they’ll be fresh’: Patterson Farm welcomes strawberry crop

Business

With remote expansion, outsource provider FCR looks to become an ‘exceptional part’ of Rowan community

Local

City expects $1.5 million surplus in current budget, ability to raise some wages for police, public works

Education

Enochville Elementary to host farewell event May 1

High School

High school softball: Carson beats West in a wild one

College

Seahawks QB Russell Wilson will speak at NC State graduation

High School

Wonders, Trojans facing off Monday on Cannon Ballers’ field

Local

City approves two apartment developments, more than 160 new units

Nation/World

Crowds react with joy, wariness to verdict in Floyd’s death

News

Bill seeks to end pistol purchase permits from NC sheriffs

Coronavirus

Rowan County sees 300th death attributed to COVID-19

News

Chauvin convicted on all counts in George Floyd’s death

Local

Top North Carolina House finance chair, Rowan representative stripped of position

Crime

One charged, another hospitalized in fight between cousins

Local

Bell Tower Green renamed to honor Stanbacks; Nancy Stanback receives key to city

Business

Commissioners green light additional houses at Cherry Treesort in China Grove

Education

A.L. Brown will hold in-person, outdoor graduation

Local

Granite Quarry awards FEMA contract for Granite Lake Park