• 36°

Celebrate the Constitution: Here’s a quiz

We the People of the United States, in Order to form a more perfect Union, establish Justice, insure domestic Tranquility, provide for the common defence, promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity, do ordain and establish this Constitution for the United States of America.
— Preamble U.S. Constitution

Today is Constitution Day, which commemorates the formation and signing of the U.S. Constitution on Sept. 17, 1787.
This celebration of the Constitution was started by the Daughters of the American Revolution. In 1955, DAR petitioned Congress to set aside Sept. 17-23 annually to be dedicated for the observance of Constitution Week. The resolution was signed into law by President Dwight D. Eisenhower.
Here’s a short quiz to refresh test your memory of some Constitution basics: (Answers are at the end)

1. In which of its seven articles does the Constitution create Congress?
a. Article 1
b. Article 2
c. Article 3
d. Article 7

2. The Constitution says that Congress shall consist of which two groups?
a. Supreme Court and White House
b. House of Representatives and Senate
c. House of Representatives and Supreme Court
d. Senate and Supreme Court

3. How old do you have to be to serve in the House of Representatives?
a. 50
b. 25
c. 40
d. 35

4. How many years older do you have to be to serve in the Senate?
a. 3
b. 5
c. 10
d. 15

5. There are 435 members of the House of Representatives. On what basis is the number of members of the House of Representatives divided among the states?
a. Taxation
b. Amount of land
c. Population
d. Date the state entered the United States

6. There are 100 members of the Senate. Each state gets the same number of Senators. What is that number?
a. 4
b, 5
c. 1
d. 2

7. There are 27 Amendments to the Constitution. Which Amendment set the voting age to 18 years of age or older?
a. Amendment 19
b. Amendment 26
c. Amendment 15
d. Amendment 24

8. Who must sign a bill passed by Congress before it becomes a law?
a. Chief Justice of the Supreme Court
b. Secretary of State
c. Attorney General
d. President

9. If a bill is not signed by the person mentioned in question 8, Congress can still make it a law by a vote of how many members?
a. Three-fourths of the House and three-fourths of the Senate
b. Three-fourths of the House and two-thirds of the Senate
c. None; the bill automatically becomes law in 10 days
d. None; the bill is dead

10. Each of the three branches of the federal government has distinctive duties. This term describes the duties of Congress.
a. Legislative
b. Executive
c. Judicial
d. Administrative

Answers
1: a, 2: b, 3: b, 4: b, 5: c, 6: d, 7: b, 8: d, 9: c, 10: a.

Comments

Comments closed.

News

Nesting no more: Eagles appear to have moved on from Duke’s Buck Station

Business

The Smoke Pit leaving downtown Salisbury for standalone building on Faith Road

Education

Shoutouts

High School

High school football: Hornets’ Gaither set the tone against West

Local

Salisbury to show off new fire station

Education

Livingstone College to host virtual Big Read events this month

Local

City makes some appointments to local boards, holds off on others to seek women, appointees of color

Education

Education briefs: RCCC instructor honored by Occupational Therapy Association

Local

Second quarter financial update shows promising outlook for city’s budget

Columnists

Genia Woods: Let’s talk about good news in Salisbury

Local

City attorney will gather more information for Salisbury nondiscrimination ordinance

Education

North Hills planning to hold May fundraiser in person

East Spencer

Developers aim to transform former Dunbar School site into multi-purpose community development

Education

Knox student organizing event to get community cycling

Education

Decision on Essie Mae charter appeal expected Thursday

Nation/World

House passes sweeping voting rights bill over GOP opposition

Nation/World

Police uncover ‘possible plot’ by militia to breach Capitol

Nation/World

States rapidly expanding vaccine access as supplies surge

News

North Carolina Gov. Roy Cooper receives COVID-19 vaccine

News

North Carolina health officials urge schools to reopen

Crime

In letter, PETA criticizes Salisbury Police for K-9 video

Coronavirus

Three deaths, 29 new COVID-19 positives reported

Crime

Blotter: Bullet holes found in woman’s Park Avenue apartment

Crime

Man faces assault charges for domestic incident