• 41°

Week in review: Test your nose for local news

1. Joseph William Whitmire, 24, has now been charged twice for the same murder, the killing earlier this summer of Shawn Spry. Why was he charged a second time?
A. The paperwork on his case was lost somewhere between the Salisbury Police Department and the Rowan County Magistrate’s Office
B. A grand jury failed to find enough evidence to return a true bill of indictment on the first murder charge, so District Attorney Brandi Cook decided to charge Whitmire again
C. The arresting officer in his case died, leading to a refiling of the case
D. The original murder charge spelled Whitmire’s name incorrectly

2. The Wallace and Graham firm has filed a lawsuit against Duke Energy Carolinas and Duke Energy Progress on behalf of people who live near the energy’s company’s coal ash ponds. The focus of the lawsuit is what?
A. That the coal ash neighbors should be paid whatever it costs them to relocate
B. That Duke Energy was negligent in not pursuing resources other than coal to fuel their steam stations
C. That Duke Energy is proposing an unfair waiver of the right for coal ash neighbors to sue the company in exchange for a financial package that includes $5,000 and 25 years of water bill payments
D. That Duke Energy hid findings by their own engineers that the coal ash ponds were leaking and contaminating nearby wells

3. Rowan County and North Carolina as a whole clearly seem to be facing an opioid crisis, leading to hundreds of drug overdoses. Many of the overdoses are related to heroin. According to local law enforcement, what is the going rate for a gram of heroin?
A. $80 to $90
B. $130 to $140
C. $170 to $180
D. $220 to $240

4. Looking to counter the “negative attention” Salisbury has drawn in recent years, Devora Neely is organizing an event that will be held on the Livingstone College campus Nov. 15. What kind of event is it?
A. A “love-in”
B. A flag football tournament
C. An auction of local art
D. A talent show

5. U.S. Reps. Ted Budd and Richard Hudson continued their summer break from Congress this past week, giving them time to tour what local facility for the first time?
A. N.C. Transportation Museum
B. Dan Nicholas Park
C. Rowan Museum
D. China Grove Roller Mill

6. Who has been elected the new board of trustees chairman of Catawba College?
A. Darlene Ball
B. Deborah Messinger
C. Paul Fisher
D. Bill Graham

7. Abby Covington is the 2017 Teacher of the Year for Rowan-Salisbury Schools. Where does she teach?
A. Hurley Elementary
B. Millbridge Elementary
C. Southeast Middle School
D. Corriher-Lipe Middle School

8. Angelo DeliSanti is the 2017 Principal of the Year for Rowan-Salisbury Schools. For what school is he principal?
A. Carson High
B. West Rowan High
C. Koontz Elementary
D. North Rowan Middle School

9. If they are approved by the General Assembly and get an OK from federal judges, the latest maps redrawing legislative district lines in North Carolina would divide Rowan County among how many House and Senate districts?
A. Two House, two Senate
B. Two House, three Senate
C. Three House, one Senate
D. One House, one Senate

10. Gabe and Grace Bemus are young musicians who were part of the band One Fret Over, which made its debut Saturday in the Salisbury Symphony’s production of “A ‘Bury Home Companion.” What kind of music do the Bemus children play?
A. Jazz
B. Blues
C. Classical
D. Bluegrass

 

Answers below:

1. B.
2. C.
3. B.
4. D.
5. A.
6. D.
7. B.
8. A.
9. C.
10. D.

 

Comments

Local

Lane, ramp closures scheduled for I-85 in Salisbury

Crime

Blotter: March 8

Ask Us

Ask Us: How can homebound seniors be vaccinated?

Local

Political Notebook: Interim health director to talk COVID-19 at county Democrats breakfast

Local

‘Their names liveth forevermore:’ Officials dedicate Fire Station No. 6 to fallen firefighters Monroe, Isler

Crime

Blotter: Salisbury man charged for breaking into Salisbury High, getting juvenile to help

Nation/World

With virus aid in sight, Democrats debate filibuster changes

Local

City officials differ on how, what information should be released regarding viral K-9 officer video

High School

High school basketball: Carson girls are 3A champions

Lifestyle

High school, college sweethearts marry nearly 50 years later

Local

With jury trials set to resume, impact of COVID-19 on process looms

Legion baseball

Book explores life of Pfeiffer baseball coach Joe Ferebee

Education

Rowan-Salisbury Board of Education to receive update on competency-based education

Business

Biz Roundup: Kannapolis expects to see economic, housing growth continue in 2021

Business

A fixture of downtown Salisbury’s shopping scene, Caniche celebrates 15th anniversary this month

Local

Slate of new officers during local GOP convention; Rev. Jenkins becomes new chair

Landis

Landis officials narrow search for new manager to five candidates; expect decision within a month

Lifestyle

Together at last: High school, college sweethearts marry nearly 50 years later

Education

Rowan-Salisbury Schools sorts out transportation logistics in preparation for full-time return to classes

High School

Photo gallery: Carson goes undefeated, wins 3A state championship

Nation/World

Europe staggers as infectious variants power virus surge

Nation/World

Biden, Democrats prevail as Senate OKs $1.9 trillion virus relief bill

Nation/World

Senate Democrats strike deal on jobless aid, move relief bill closer to approval

News

Duke Life Flight pilot may have shut down wrong engine in fatal crash