• 73°

Week in review: Test your nose for local news

1. Photojournalist Ben Martin, a Salisbury native, died recently at the age of 86. He spent a large part of his career traveling the world on assignments for what publication?

A. National Geographic

B. The New York Times

C. Newsweek

D. Time

2. Koontz Elementary School Co-Principals Yakisha Clemons and Lori Marrero would like Koontz to become a magnet program specializing in what two things?

A. Civics and natural science

B. Technology and biology

C. Global studies and language immersion

D. Environmental studies and engineering

3. The $10 billion Choice Program for veterans, something the Hefner VA Medical Center in Salisbury has been involved with, has led to its share of complaints and frustrations across the country. What’s the “choice” veterans are given with the program?

A. Of obtaining speedier care from providers outside the VA system

B. Of buying contraceptives at VA medical centers

C. Of taking onetime, lump-sum payments from the federal government in exchange for not being able to use the VA medical system

D. Of going to Canada for free healthcare

4. Many Hispanic and Latino businesses closed for the whole day Thursday and individuals did not go to work, shop or bank that day to show the impact they have on the local economy. What was this demonstration, which also was held elsewhere in the state and nation, called?

A. Don’t Wall Us Out

B. Day Without Immigrants

C. Flexing Our Muscle

D. This Is Our Country, Too

5. Since the fourth grade, North Rowan Middle School student Christarian Patterson has been participating in Envision, an international education organization offering students the opportunity to explore career and life interests. Where did Patterson go with Envision in January?

A. Cuba

B. The presidential inauguration

C. The Golden Globe Awards

D. Independence Hall in Philadelphia

6. To kick off a new season of tours at the Hall House museum on South Jackson Street, Historic Salisbury Foundation is offering free tours March 4-5 to what particular group of people and their families?

A. Members of the N.C. Historic Preservation Association

B. Members of Downtown Salisbury Inc.

C. Government employees of Rowan County and the city of Salisbury

D. First responders

7. Who was sworn in last Sunday at the new president of the Salisbury-Rowan Branch of the NAACP?

A. Yolanda Woods

B. Scott Teamer

C. Gemale Black

D. Marcus Fairley

8. The hiring in 1949 of two black police officers in the city of Salisbury was called an “experiment in race relations.” Who were those two officers?

A. John L. Rustin and Wiley Lash

B. S.R. Johnson and Ernest Davis

C. Alonzo Grant and Rayford Graham

D. Albert Stout and Robert Harold Cowan

9. Kannapolis Mayor Darrell Hinnant has criticized it, and the Kannapolis City Council unanimously passed a resolution opposing House Bill 64, which is cosponsored by Rep. Carl Ford, R-Rowan. What does Ford’s bill call for?

A. Moving municipal elections to even-numbered years.

B. Calling for partisan elections on the Kannapolis Board of Education.

C. Forcing the demolition of abandoned textile mill buildings

D. Calling for the merger of city and county law enforcement agencies

10. The Rowan County Sheriff’s Office has reported a January rise of 38.5 percent in this when compared to January 2016. What has made this significant increase?

A. The number of break-ins in Rowan County

B. The number of concealed-carry gun permits

C. The number of stolen vehicles in Rowan

D. The number of drug arrests in Rowan County

ANSWERS:

1. D.
2. C.
3. A.
4. B.
5. B.
6. D.
7. C.
8. C.
9. A.
10. B.

Comments

Education

Rowan County administers 700 vaccines, with majority going to local educators

Crime

Shoplifting at Walmart presents challenge for Salisbury police

Local

Commissioners will hear details about changes to solar energy policies

Business

After overcoming obstacles, local barber Daniel King earns registered status

Lifestyle

39th annual K12 student exhibitions go virtual

Business

Biz Roundup: Chamber of Commerce to host ‘Salute to Agri-Business’ at March Power in Partnership

Local

Local legislators back bills ranging from new restrictions on sex offenders to Holocaust education

News

After surviving COVID-19 scare, Lois Willard set to celebrate 100th birthday

High School

Carson rolls over South 41-0 as about 600 allowed in to see season opener for both

Education

East Spencer after-school program looks toward opening, nonprofit status

Lifestyle

Frank Ramsey inducted into the NC Military Veterans Hall of Fame

College

Livingstone’s Stoutamire inducted into 2021 CIAA Hall of Fame

Nation/World

J&J’s 1-dose shot cleared, giving US 3rd COVID-19 vaccine

Coronavirus

13 deaths reported in Rowan, county stresses need to receive second dose

Coronavirus

10% of Rowan residents receive first dose; eight COVID-19 deaths reported this week

News

North Carolina State Highway Patrol commander to retire

Education

UNC School of the Arts may go for online learning due to COVID-19 spread

Coronavirus

Greensboro site to administer 3,000 daily vaccine doses starting March 10

Nation/World

Update: $1.9 trillion relief bill passes House, moves on to Senate

Nation/World

Lady Gaga’s dogs recovered safely

Coronavirus

Update: FDA follows advisers’ recommendation, OKs single-shot COVID-19 vaccine from J&J

Local

Post wins 18 N.C. Press Association Awards

Education

Cooper vetoes bill that would force K-12 schools to reopen

Local

Lanning named Spencer’s fire chief