• 52°

Week in review: Test your nose for local news

1. Environmental watchdog groups and Duke Energy reached a settlement this past week on what should happen to the coal ash stored at Buck Steam Station in Rowan County. What will happen to the coal ash?
A. The coal ash ponds will be capped in place
B. After the water is removed, the coal ash will be spread as fertilizer on farmland
C. The coal ash can be excavated and moved to a lined landfill or recycled and used in concrete
D. The coal ash will be dug out, transported off site and burned in a hazardous waste incinerator in South Carolina

2. Reports released this past week from federal investigators found tremendous backlogs of veterans waiting for care at the Hefner VA Medical Center in Salisbury in a period between Jan. 1, 2014, and March 31, 2016. The report added that employees were trained to manipulate or “fix” data to make it appear appointments were scheduled in a more timely fashion. According to the report, how man veterans died while waiting for care at the Salisbury VA?
A. 15
B. 30
C. 45
D. 55

3. Prevent Child Abuse Rowan has been accepting donations that will be used as a memorial for Erica Parsons, the longtime missing Rowan County girl whose remains recently were found in South Carolina. What is the memorial?
A. A college scholarship
B. A cemetery headstone at West Lawn Memorial Park
C. A granite bench at West Lawn with an angel sitting on it
D. A new pedestrian bridge at Hurley Park

4. North Rowan Elementary School has started a Tuesday night program that tries to pull families together and teaches parents education-support strategies that can be used at home. What is the program called?
A. Engage
B. Intercept
C. Delve Deep
D. Immerse

5. The Salisbury High School girls tennis team has an impressive streak going. How many years in a row has Salisbury High captured its regular-season conference championship?
A. Six
B. Nine
C. 12
D. 14

6. Why was a candlelight vigil held on the steps of the Rowan County Courthouse last Tuesday evening?
A. To bring awareness to domestic violence
B. To grieve the death of Erica Parsons
C. To honor victims of breast cancer and mark the beginning of Breast Cancer Awareness Month
D. To honor the lives of law enforcement officers killed in the line of duty over the past year

7. The city of Salisbury is thinking about offering advertising opportunities on what?
A. Fire trucks
B. City buses
C. Police cars
D. Snow plows

8. Health agencies have combined to establish drop boxes at nine different Rowan County locations for what?
A. Unregistered guns
B. Shoes
C. Children’s books
D. Used prescription drugs

9. The art of North Rowan Middle School students was sold this weekend at OctoberTour. North Rowan Middle is a pilot program for what Philadelphia-based organization?
A. Things Go Better with Art
B. Fresh Arts
C. In the Paint
D. Bend the Rules

10. Among North Carolina’s most visited field trip attractions in 2015-16, where does Lazy 5 Ranch in Rowan County rank?
A. Second
B. Seventh
C. 15th
D. 21st

 

Answers below:

1. C.

2. A.
3. C.
4. A.
5. D.
6. A.
7. B.
8. D.
9. B.
10. A.

Comments

High School

Photo gallery: Carson girls win West Regional, headed to state championship

High School

High school basketball: Carson girls headed to state championship game

Local

Commissioners set date for public hearing on potential solar energy system rule changes

Health

Two of Rep. Sasser’s bills successfully pass through Health Committee

Local

Rep. Warren’s measure to allow removal of public notices from newspapers put on back burner

China Grove

China Grove Town Council weighs future of previously rejected housing development

Local

Salisbury City Council hears public comments, receives presentation on Main Street reconfiguration

Crime

Blotter: Man charged with felony drug offenses

Nation/World

California crash kills 13 of 25 people crammed into SUV

Nation/World

Biden vows enough vaccines by end of May

Coronavirus

State to vaccinate medically vulnerable starting March 24

Coronavirus

One new death, 20 new COVID-19 positives reported in Rowan

Kannapolis

Kannapolis man dies in moped crash

Crime

Salisbury Police chief addresses K-9 video, says officer separated from animal

Local

Rowan Rescue Squad sets record straight on fundraising typo

Local

City approves DOT agreement, Salisbury Station project could begin next year

Local

County plans to use vulture effigy, enforce violations to remedy animal carcass feeding problem

Education

Two weeks after ending enhanced protocols, Catawba has no COVID-19 cases

News

Council to hear revised version of Downtown Main Street Plan

Local

Veto override of NC school reopening bill fails in Senate

News

Political Notebook: Majority of likely voters, local legislators support school reopening bill

Coronavirus

COVID-19 vaccinations in Rowan top positives since start of pandemic

Crime

Man faces drug charges after breaking and entering call

Lifestyle

Waterworks schedules 2021 Summer ARTventures